Mimovládky spúšťajú kampaň za zmenu financovania politiky na Slovensku

18.09.2012 Bratislava

Bratislava 18. septembra (TASR) - Zástupcovia mimovládnych organizácií vyzývajú parlamentné politické strany, aby splnili verejný záväzok a navrhli a prijali účinný zákon, ktorým sa zvýši kontrola a transparentnosť financovania politických strán na Slovensku. Súčasne dnes spustili verejnú kampaň, ktorou chcú politikom pripomenúť doposiaľ nesplnený sľub.

Výzvu a kampaň uvádzajú Transparency International Slovensko (TIS), Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) a Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI).

"Pred voľbami, keď sa rozprávalo o tom, ako málo transparentná je agenda a výkazy o financovaní politických správ a samozrejme aj v súvislosti s tým ako rezonovala kauza Gorila, boli politici naklonení k zmene a podporovali výzvy sprehľadniť systém financovania politických strán," uviedol Gabriel Šipoš z Transparency International Slovensko (TIS) a dodal, že TIS v tej dobe vypracovalo systém siedmich bodov, ktoré mali sprehľadniť financovanie, sprísniť kontroly financovania politických strán a ich kandidátov a takisto sprísniť sankcie pri neplnení si zákonných povinností.

Všetkých šesť súčasných parlamentných strán prijalo verejný záväzok v súlade s rozsahom navrhovaného systému presadzovať protikorupčné opatrenia v oblasti financovania politických strán. Doteraz však strany podľa mimovládiek nepristúpili k žiadnemu konkrétnemu relevantnému kroku, preto mimovládne organizácie pristupujú ku kampani za zmenu financovania politiky na Slovensku, ktorým chcú politikom pripomenúť, že do roka od parlamentných volieb v roku 2012 sľúbili naplniť svoj verejný záväzok.

"Politikom by sme chceli pripomenúť, že ešte stále majú čas splniť svoje sľuby, no čas sa kráti, " uviedol Ctibor Košťál, riaditeľ Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI). Súčasťou kampane je štúdia Transparency International Slovensko o kontrole peňazí v politike. TIS v tejto štúdii konštatuje, že legislatíva o financovaní politických strán je rozdrobená, nedostačujúca a hlavne bez účinných kontrolných orgánov. Aj vďaka týmto výstupom preto TIS navrhuje vytvoriť určitý dohľadový orgán.

"Išlo by o vytvorenie nezávislého Úradu – stálej Ústrednej volebnej komisie, ktorá by dozerala na financovanie politických strán a prípadné konflikty záujmov," uviedla Emília Sičáková-Beblavá z TIS.

Aby bola zabezpečená nezávislosť tohto orgánu, jeho komisári by nemali mať absolútne žiadne politické prepojenie a mali by ich menovať viaceré ústavné inštitúcie, podobne ako pri Ústavnom súde. "Každé dva či tri roky by sa aspoň časť týchto komisárov mala meniť," dodala Sičáková-Beblavá.

Občania sa môžu pripojiť prostredníctvom verejnej podpisovej kampane, ktorá bude prebiehať na internetovej stránke www.changenet.sk. Na tejto stránke si ľudia zároveň môžu stiahnuť pohľadnice, ktoré môžu zaslať svojim poslancom ako pripomenutie ich verejného sľubu.
 

Vyberte región